Et hatet folkeslag – for 100 år siden og i 2013

Opp igjennom tidene har få mennesker lagt skjul på sin forrakt for rom folket. De blir beskyldt for ran og tjuveri, juks og fanteri, barnemishandling, organisert kriminatiltet, mafia virksomhet med mer.

Det er ikke til å legge skjul på at de de siste årene har endret bybildet flere steder i Norge. Og vi kan heller ikke nekte for at noen han stjålet noe noen gang. Men hvordan ser vi nordmenn ut i utlandet? Visste du at i Italia finner du gateskilt på norsk hvor det står “spytting forbudt”? Og da skandinaviske aviser trykket Mohammed karikaturene noen år tilbake, likte ikke vi som turister i muslimske land å bli forbundet med dem. For ikke å snakke om alle nordmennene som reiser til utlandet for å kjøpe sex og utnytte fattige mennesker i nød. Det finnes nok rimelig mange mennesker i andre land som ikke har det beste inntrykket av oss. Likeledes liker rom folket det dårlig når vi forbinder dem med tjuver og kjeltringer – som vi finner i alle folkeslag, kulturer og religioner.

Det er viktig at før vi dømmer folk, må vi huske at de også er mennesker. De er mennesker som har blitt hatet, jaget, undertrykt, flyktet og herjet med i århundrer. Og som det sies, det finnes tjuver og kriminelle blandt dem også. Men husk på at blandt disse menneskene så finnes det mange ærlige og redelige menneske, som ønsker å jobbe, som ønsker å ta del i et samfunn, som sloss hver dag for en fremtid for sine barn, og som mest av alt har behov for å bli sett på som medmennesker.

Gi enkeltpersonen en sjanse. Det sier vi for våre egne svake. Rusmisbrukere, de som sliter med mental helse og andre stigmatiserene diagnoser – se enkelt individet.

Det betyr ikke at vi skal ofre vår velstand for å slippe dem inn. Det betyr ikke at vi skal la organisert kriminalitet herje i vårt land. Og det betyr heller ikke at rom folkets tilstedeværelse skal gå utover våre egne svake. De kommer til vårt land uten å kjenne vår kultur – så gjør de noe du liker dårlig – så ta en vennlig tone og vis dem hvordan vi gjør det her. De vet det ikke før de blir fortalt det.

Dersom vi hjelper rom folket i deres eget hjemsted, vil de ikke ha behov for å komme til Norge. Så attraktivt er ikke gatelivet i Norge med minus grader og de fordommer og rasisitike holdninger de opplever her. Myten om at de ikke vil jobbe er faktisk så gammel at folk som skylder på den bør unne seg selv en god oppdatering i dagens samfunn. Har du tatt deg tid til å snakke med dem selv? Har du noen gang tilbudt dem arbeid og hørt dem avslå? Jeg har god kontakt med rom folk i Norge, og har enda tilgode å høre noen som har takket nei til et verdig jobbtilbud, eller som ikke har ønsket seg arbeid.

De kommer ikke hit fordi de ønsker å “overta” noens plass eller steder, redusere noens salg av gatemagasiner eller ta noens tiggerplasser. De kommer hit for å overleve. Akkurat som våre egne svake som får inn noen ekstra kroner på denne måten.

Diskusjonen som raser i flere avsier og på nett for øyeblikket om konflikten mellom selgere av =Oslo og Folk er Folk bladene er trist. Her må lederene av begge organisasjoner ta tak, komme sammen og holde en åpen, vennlig og målrettet dialog. Hva gjør du selv når dine barn krangler? Tar du del i krangelen, eller tar du ansvar som den voksne personen du er, kommuniserer, går foran som et godt eksempel, og lærer barna dine hvordan man oppfører seg mot hverandre?
Her har både Anlov Mathiesen og Bjønnulv Evenrud en jobb å gjøre med å ta ansvar for å løse konflikten som voksne mennesker og ansvarlig ledere, og vise sine egne hvordan man oppfører seg mot sine medmennesker.

Jeg blir så trist når jeg leser alle de enormt hatefulle artiklene om rom folket. Og det er trist at til og med i Norge i 2013 er det fortsatt mange som er preget av fremmedhat, gamle myter og usikkerhet overfor ukjente kulturer.

Jeg lurer også på om det virkelig er slik at Oslo Politiets rapporter, statistikker og utvisninger av rom folket, kun er basert på proffesjonellt politi arbeid, uten fordommer? Tvilsomt. Folk er Folk dokumenterer for øyeblikket problematikken mellom politi og rom folk i Oslo.

Min utfordring til deg er: hvis jeg reiser til Romania for hjelpe rom folk til selvhjelp – slik at de kan bli værende i eget land og livnære seg selv der – har jeg din støtte? Det betyr en bedre fremtid for dem, og et gatebilde i våre byer som er mer likt det du ønsker deg.

This entry was posted in My (political) voice and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Et hatet folkeslag – for 100 år siden og i 2013

  1. ClementPann says:

    I don’t care about this, now i’m making average 2000£ a
    month. There is tricky way i found on the internet.
    If you want to learn it too, simply type in google: Irahsik’s betting system

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s